Kártyavárként omlottak össze Péterffy tervei a pécsi közgyűlés alakuló ülésén

2024. október 15. kedd 11:54

Frissítve: 2024. október 15. kedd 12:35

Kártyavárként omlottak össze Péterffy tervei a pécsi közgyűlés alakuló ülésén

FRISSÍTVE a Fidesz-KDNP közleményével. Sem a Péterffy Attila által jelölt alpolgármestereket, sem a szervezeti és működési szabályzat általa kezdeményezett módosítását nem szavazták meg a képviselők a pécsi közgyűlés keddi alakuló ülésén. Rosszul indult az új ciklus Pécs polgármestere számára.

 

A karzat is teljesen megtelt érdeklődőkkel kedden, a pécsi közgyűlés alakuló ülésén, amelyen letette esküjét a megválasztott huszonnégy képviselő, valamint Péterffy Attila, Pécs régi-új polgármestere. 

Szűzbeszédében türelmet, szilárd gerincet és nagy szívet kívánt a képviselőknek.

Szerinte a pécsiek egyértelműen kijelölték az irányt és hozzá a végrehajtó testületet.

Meglátása szerint a merőben új, nagyon kiegyensúlyozott összetételű közgyűlés megválasztása nem a habozás jele a pécsiek részéről, bőven lehet ebben tudatosság, határozottság, ami egyensúlyt jelent, közös munkát és békét jelent. Egyben végét jelentheti azoknak a korszakoknak, amikor egy-egy párt vezette Pécset.

Hozzátette: a közgyűlés szereplői előtt az lehet a cél, ha megegyeznek a sarokpontokban Pécs fenntartható fejlődésének érdekében. Ezt követően a lakhatás kérdését kell rendezni, és azt sem engedhetik meg, hogy környezetszennyező üzem épüljön Pécs mellett.

Ezt követően döntöttek a polgármester fizetéséről. (Erről törvény rendelkezik, ebben nincs mozgástere a közgyűlésnek.) Péterffy Attila a nyelvvizsga-pótlékkal együtt bruttó 1,3 milliót forintot keres továbbra is, valamint 195 ezer forint költségtérítésre is jogosult havonta. 

Innentől azonban jött számára a feketeleves.

Pécs polgármestere javaslatot tett az alpolgármesterekre, Ruzsa Csaba és Zag Gábor személyében.

Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a júniusi választás óta eltelt 128 nap nem volt elegendő arra, hogy jobb jelölteket találjon a közös céloknak megfelelően Péterffy Attila, miközben ezen időszak alatt arra törekedett a leköszönő városvezetés, hogy akadályokat teremtsenek és béklyóba kössék az új testületet.

– Egy alakuló ülés szimbolikus esemény, nem mindegy, hogy miként kezdjük meg a közös munkánkat. Van egy kapocs, ami minket összeköt, ez az otthonunk, Pécs iránti felelősségünk. Ez kötelez minket  – jelentette ki.

Hozzátette, ahhoz, hogy Pécs a rangját visszaszerezze, változásra van szükség. A polgármesternek viszont nem volt elég 128 napja arra, hogy belássa: nem mehetnek úgy tovább a közös dolgaink, mint az elmúlt öt esztendőben. Nincs több politikai alkuk miatt elvesztegethető öt esztendőnk.

A nemzeti oldal képviselő ezt követően bejelentették, nem vesznek részt a titkos szavazáson.

Így tizenhárman szavaztak, 12-en igennel Zag Gáborra, aki egy nem voksot is kapott. Ruzsa Csabára 11 igen érkezett, valamint egy tartózkodás volt és egy érvénytelen szavazat is volt.

Az alpolgármesterek megválasztásához minősített többségre, tizenhárom igenre lett volna szükség. 

Ezt követően a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) módosítására tett javaslatot Péterffy, amely a bizottságok összetételéről rendelkezett volna.

Csizmadia Péter azt indítványozta vegyék le a napirendről a kérdést, s a következő közgyűlésen döntsenek róla. Tizennégy igen, tíz nem ellenében meg is szavazták a javaslatot, tehát Péterffy az SZMSZ-re vonatkozó tervét is elbukta.  

Végül bejelentették a Fidesz-KDNP és az ÖPE frakciók megalakítását. Fontos jelzés lehet viszont, hogy az elvileg a polgármester mögött álló politikai erők ezt nem tették meg, s nem jelentették be frakció, frakciók alakítását. 

Lehet, hogy már nem is akkora az egység?

FRISSÍTÉS: A Fidesz-KDNP frakcióvezetője az ülés után közleményt adott ki.

"Letették polgári szövetségünk mandátumot szerzett közgyűlési képviselői esküjüket a mai napon a Városházán.

A várost szolgáljuk, Pécsért dolgozunk, polgáraink életét jobbá, városunkat erősebbé
tesszük! Közös erővel új, sikeres fejezetet nyitunk Pécs történetében.
Különfélék vagyunk, de Pécs szeretete a felbonthatatlan kötelék, amely egybefűz minket. Nekünk Pécs nem propaganda, nekünk Pécs szívügy.

Térjünk vissza a hagyományos pécsi értékekhez: az összefogáshoz, a becsülethez, a tisztességhez, a rendhez! Frakciónk minden Pécs és polgárai érdekét szolgáló ügyet, kezdeményezést támogat. Nincs fontosabb otthonunk békéjénél, biztonságánál és fejlődésénél, ehhez a ciklus minden egyen napján megalkuvás nélkül ragaszkodni fogunk.


Megválasztott képviselőink erős, demokratikus felhatalmazást kaptak a választópolgároktól, akik nemet mondtak a sikertelenségre, a baloldali arroganciára, a polgármester egyeduralmára, igent mondtak a biztonság és a fejlődés programjára. Mostantól a közgyűlésnek lesz polgármestere, és nem fordítva, ezzel a pécsiek akarata érvényesül a döntéshozatalban.
Ma egyértelművé vált, hogy a polgármesternek nincs többsége, a levitézlett
baloldali kádereket pedig nem támogatja a közgyűlés.

Új fejezet kezdődik tehát, ahol elvárjuk a polgármestertől, hogy valódi tárgyalásokat folytasson a képviselőkkel, ne veszélyeztesse városunk működését.
Van erőnk, képességünk, hogy megvalósítsuk közös céljainkat, Pécs mindannyiunk otthona, mindenkire számítunk, aki valóban tenni akar a városért!", olvasható a dokumentumban.

 

 

 

 

M. B.