Mélygarázs: tavaszi kezdés

2007. november 14. szerda 14:39

Mélygarázs: tavaszi kezdés
Bár már javában folynia kellene a Kossuth térre tervezett mélygarázs kivitelezésének, az eredeti tervekkel ellentétben csak tavasszal kezdődhet el a 280 autó befogadására alkalmas létesítmény építése. A közművek kiváltása már idén télen esedékes, s ezzel egy időben régészeti feltárásokra is sor kerül a történelmi belváros e részén.

Csak 2010-re készül el az eredetileg jövő évi átadással tervezett Kossuth téri mélygarázs, a létesítmény dokumentációját ugyanis ki kellett egészíteni annak érdekében, hogy a jövőben a Konzum Áruház árufeltöltése is a felszín alatt történhessen

Az eredeti tervekkel ellentétben - az egyeztetések elhúzódása miatt, az áttervezés és az építési engedélykérelem módosításának időigényére tekintettel - tehát csak jövő tavasszal kezdődnek az érdemi munkálatok, s a beruházó Konzumparkoló Kft.-nek a 280 férőhelyes garázst 2009. végéig kell átadnia a kivitelezőnek.

Mint azt Hódosi Verától, a városfejlesztési bizottság elnökétől a Pécsi Újság.hu megtudta, márciusban kezdhetik meg a tényleges beruházást. Az előzetes költségbecslés szerint az áttervezés az üzleti oldal számára 220 millió forintos plusz költséget jelent, de a városnak is mintegy százmillió forintba kerül a beruházás, hiszen a közművek kiváltását az önkormányzatnak saját kasszája terhére kell állnia.

A garázs megépítésének költségeit egyébként teljes egészében a befektető finanszírozza, a leendő parkolási díjak nem lehetnek magasabbak, mint a zónában egyébként érvényes tarifák.

Fischer János, a beruházást végző cég vezetője szerint ezt követően már tartani tudják a határidőket, így két év múlva az autósoké lehet a föld alatti parkoló.

A határidő egyébként azért tűnik kritikus pontnak, mert a város történeti értékeinek egy része feltehetőleg a Kossuth tér alatt pihen, a régészeti feltárások pedig szenzációs leleteket is napvilágra hozhatnak - így az esetleges további csúszások is benne vannak a pakliban. Igaz, ha minden tolódik, az az EKF-re is hatással lehet... 

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva