Most az ígérik, augusztustól irányítja rendőrlámpa a forgalmat a hírhedt nagyárpádi kereszteződésnél

2024. július 26. péntek 09:42

Most az ígérik, augusztustól irányítja rendőrlámpa a forgalmat a hírhedt nagyárpádi kereszteződésnél

Újabb lezárásokkal folytatódnak a rendőrlámpa kiépítésével kapcsolatos munkálatok Nagyárpádon, a Kanizsai Dorottya út, illetve a Kemény Zsigmond utca kereszteződésében. A csomópont átalakítása miatt a buszforgalmat is korlátozzák. A Biokom korábban májusra, most augusztusra ígéri az építkezés befejezését.

 

Ahogy arról lapunkban korábban beszámoltunk, aláírásgyűjtés  is zajlott annak érdekében, hogy a Kanizsai Dorottya út, illetve a Kemény Zsigmond utca találkozásánál rendőrlámpát alakítsanak ki. A kezdeményezéshez csatlakozók szerint a nagyárpádi csomópont rendkívül balesetveszélyes, az 57-es főútra csak nehezen lehet ráhajtani, emiatt gyakran történnek kisebb-nagyobb karambolok.

A településrészen átvezető 57-es főút kettévágja az 1955-ben Pécshez csatolt falut. Naponta több mint tízezer autó halad itt át, a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban Nagyárpádról sokszor percekig tart kikanyarodni a főútra.

 

A Magyar Közút akkori tájékoztatása szerint a jelzőlámpás irányítás megvalósításához forgalombiztonsági okokból az 57-es főúton balra kanyarodó sávok építésére van szükség.

Sebességkorlátozás, előzési tilalom

Korábban a Magyar Közút és a pécsi önkormányzat is számos forgalomtechnikai beavatkozást tett a balesetek megelőzése érdekében. Így az 57-es főúton többek közt sebességkorlátozást és előzési tilalmat vezettek be, továbbá sárgán villogó fényjelző készülék is kikerült a szakaszra. A városi kezelésbe tartozó Kemény Zsigmond utcai ágon - Pécs felé - 30 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, valamint kitiltották a tehergépjárműveket.


 

A Biokom közlése szerint a tervek alapján az 57-es út nagyárpádi csomópontjánál nagyjából fél méterrel lesz szélesebb a burkolat a mostaninál.

Ez már elég arra, hogy a jelenlegi kettő helyett három forgalmi sávot alakítsanak ki.

Mindkét irányból egy-egy balra kanyarodó sávot jelölnek ki. A csomópontban három zebrát festenek fel, a kereszteződés északi, déli és nyugati oldalán kelhetnek majd át biztonságban a gyalogosok.

Ez utóbbi gyalogátkelőhely újra összeköti a főút által kettévágott településrészt.

A Biokom most azt közölte, hogy befejező munkálataihoz érkezett a nagyárpádi csomópont átépítése.

"A kivitelezés során több, előre nem várt esemény következett be, ezért a terveket módosítani kellett. Most viszont elhárult minden technikai akadály és megtörténhet a beruházás befejezése.

Július 26-án, pénteken napközben a forgalom fenntartása mellett a csomópont mind a négy ágán a burkolat marásával folytatódik a munka, majd 18 órától három ütemre bontva az aszfalt kopóréteg beépítése zajlik, amely az alábbi forgalomkorlátozással jár:
- 2024. július 26-án, pénteken 18 órától másnap reggel 6 óráig lezárják a csomópont északi ágát, ezért a Kemény Zsigmond utca északi irányból zsákutca lesz.

A Főpályaudvarról 18:10-kor és 19 órakor induló 42Y, illetve 42-es jelzésű autóbuszok mindkét irányba Árpádváros érintésével közlekednek.

- 2024. július 26-án, pénteken 20 órától a fentiek fenntartása mellett a csomópont déli ágát is lezárják másnap reggel 6 óráig, ezért a Nagyárpádot érintő autóbuszok pénteken este és szombaton hajnalban nem közlekednek. A péntek este a Kertváros irányú, szombat hajnalban pedig Baromfifeldolgozó - Uránváros irányú 121-es járatok kerülőútvonalon közlekednek, ezért Árpádváros megállót nem érintik. Gépjárművel Nagyárpádra behajtani az 57-es útról, keleti irányból a Paál László utcán keresztül vagy a Háromszögi utca - Rétszél utca útvonalon lehetséges.

- 2024. július 26-én, pénteken 20 órától másnap, azaz szombat reggel 6 óráig a fenti lezárásokon túl a csomópont két főágát, tehát a Kanizsai Dorottya utcát is lezárják, ezért az átmenő forgalom ebben az időben egyik irányba sem lesz lehetséges.

Terelőútvonal keleti irányba 2024. július 26-án 20 órától 2024. július 27-én 6 óráig: 57-58-as főutak csomópontja - 58-as út -Pápai út - Pécsudvard - 578-as főút - 578-57-es főutak csomópontja.

Terelőútvonal nyugati irányba 2024. július 26-án 20 órától 2024. július 27-én 6 óráig: 578-57-es főutak csomópontja - 578-as főút - Pécsudvard - Pápai út - 58-as főút - 57-58-as főutak csomópontja.

A tervek szerint augusztus közepén készül el a megújult lámpás kereszteződés.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)