Ne csodálkozzunk, ha a pécsi utcákon egyszer csak felnyerít mellettünk egy autó - Videó!

2024. július 11. csütörtök 10:00

Ne csodálkozzunk, ha a pécsi utcákon egyszer csak felnyerít mellettünk egy autó - Videó!

És akkor az autó felnyerített a pécsi aszfalton! Sem ugratás, sem tévedés nincs a dologban. A Ford Mustang lovat idéző géphangja szinte tökéletes. Sokan azt sem tudják, hirtelen hová nézzenek, amikor meghallják ezt a meghökkentő zajt. A kocsi tulajdonosa, a Pécsről elszármazott Cserkuti András amúgy szinte tökéletesen elégedett az 1966-os gyártású, amerikai géppel, ami korát meghazudtoló állapotban maradt fenn. Tombolnak a lóerők a vadlótól kölcsönzött fantázianevű „vas" motorjában.

 

 

A korosabb járművek szerelmeseinek szinte könny szökik a szemükbe, amikor megpillantják a koromfekete személyautót. De még a kevésbé beavatottak is megtorpannak, ha elsétálnak a járdán az amerikai ipar remekét meglátva. Ezek után a nyerítés meg felér egy pörölycsapással. Megdöbbenés a köbön!


- Több mint három évtizede élek Németországban, ezért néztem ott körül az öregebb autók között - árulta el Cserkuti András, aki azért sok időt tölt szülővárosában, Pécsett.

- Hat éve döntöttem el, hogy vásárolok egy Ford Mustangot, de olyat, ami még igazi acélból készült. Rengeteg tulajdonossal beszélgettem,világhálós fórumokat, könyveket olvastam, nem is tudnám megmondani hány autót tekintettem meg, majd elindultam, hogy megvegyem azt a modellt, amit kiválasztottam. A piros színű mellett azonban ott állt ez, és erre esett a választásom, s nem is bántam meg!


- Merő indiszkréció, de mennyiért lehet „elkötni" egy ilyen, szinte gyári állapotú „vadlovat"?


- Ezt bárki megnézheti a neten, én mostanában nem annyira kutattam ezeket az oldalakat - mosolyodott el András. (Rákerestünk: a tematikus portálokon hozzávetőleg 40 ezer eurókörül találtunk hasonló négykerekűeket - a szerk.) A megvásárlása óta sokat költöttem rá, ez nem egy olcsó műfaj, hiszen át kellett hajóztatni az óceánon, elvámoltatni, felújítani, levizsgáztatni. Akadt vele feladat bőven.


- A fogyasztása okán nem szokott sávosan őszülni a haja?


- Ezzel a motorral 100 kilométeren a 18-25 liter meg sem kottyan neki, talpmérettől függően - nevette el magát a jó gazda, utalva a Mustangban rejlő, könnyen magával ragadó vezetői élményre. - Ha leszedem a sportlégszűrőt, jól lehet látni, hogy szinte nem is porlad, hanem ömlik a benzin a szívótorkokon keresztül a motortérbe. Erre mondják: aki majmot tart, annak legyen pénze banánra!

Amerikai álom

A V/8-as motor 4700köbcentiméteres erőforrásának egy 500-as Edelbrockkarburátor a lelke. Viszonyításként: egy mai Volvo busz 9600 köbcentiméteres, igaz, az nem benzinüzemű. Az 1966-es évjáratú Ford Mustang, amely „lóul" is tud, elől hátul dobfékes és már szervokormányt tettek bele, ami nagyon ritka.A váltója 3 fokozatú, automata, úgy megy, mint a szél. Elöl nagyon kényelmes, de furcsaság talán, hogy mivel laprugós, ezért hátul a kisebb gyerekeknek kényelmetlenebb lehet, azonban ha nagyobb súllyal van terhelve a hátsó ülés, máris komfortosabb az utazás.

- A tempója mekkora a „szekérnek"?

- A végsebessége 140, de én 80-90 mérföld/per óránál nem hajtom jobban, mert nem akarom túlterhelni az „idős hölgyet" (1 mp/h az 1,609 km/óra). Inkább vagyok vele óvatos, mert a fékhengere még a régi, úgynevezett egykörös, aminél már létezik ebben a korosztályban is lényegesen korszerűbb. Szeretném a főfékhengert kétkörösre cserélni, mert úgy nagyobb lesz a biztonsági tényező.

- Bírja az országutat hosszabb távon is?

- Persze, többször voltam vele például Svájcban. Azonban amikor Magyarországra jövök utánfutón szoktam hozni-vinni, mert okosan használom, nem akarok annyi mérföldet beletenni.





 

- A nyerítés gyári felszereltség vagy úri hóbort?

- Egy németországi kiállításon találkoztam egy márkatárssal, neki „beszélt" ló nyelven az autója, úgy éreztem, hogy nekem is mindenképpen kell ilyen. Nem volt egyszerű... Európában nem tudtam hozzájutni, végül az Amerikai Egyesült Államokból hozattam, ott még drágának sem számított. Gombnyomásra működik, hatalmas sikert szokott aratni. Jó kis vicc, semmi több. De elsőre azért a meglepetés erejével hat.


- A kocsi belseje is pompás benyomást kelt, nem egy lestrapált fajtának tűnik.
- Valóban megkímélt állapotú, én is vigyázok rá. Ha nem éri baj, évente, 2000 euróval emelkedhet az ára. Nem szeretné megvenni?

- Nyihaha! De azért köszönöm, hogy gondolt rám.

 

Pucz Péter - Fotó: Löffler Péter