Nem látjuk őket, de az éneküket hallgatjuk nap nap után: íme, így néz ki az óriás kabóca

2024. július 24. szerda 15:54

Nem látjuk őket, de az éneküket hallgatjuk nap nap után: íme, így néz ki az óriás kabóca

Az óriás énekeskabóca  nagy termetű és zömök rovar, amelynek testhossza akár a 40 mm-t is elérheti. Bár mérete lenyűgöző, rendkívül nehezen észrevehető a fák lombjai között, közölte a nemzeti park.

 

Átlátszó szárnyainak erezete feltűnően narancssárgás-vöröses, ami különleges megjelenést kölcsönöz.

A faj nevét a hímek hangadásra való képességéről kapta. A potroh első szelvényében található kitinlemez segítségével keltik éneküket, amely messzire elhallatszik, és a nőstényeket csábítja a párzásra.

A hímek július és augusztus hónapokban énekelnek, általában a fák koronájának és lombozatának felső részén.

A hívó dalok más hímeket is vonzanak, amelyek összegyűlve énekkart alkotnak. Az imágók élete rövid, mindössze néhány hétig tart.

Ez idő alatt párosodnak, és a nőstények lerakják petéiket különböző fás szárú növények vékony ágaiba. A lárvák a földben élnek és fejlődnek, amely akár több évig is eltarthat.

Ezek a lárvák kizárólag növényi nedvekkel táplálkoznak, amelyeket gazdanövényeikből szúró-szívó szájszervükön keresztül vonnak ki.

Az óriás énekeskabóca melegkedvelő, mediterrán jellegű élőhelyeket részesít előnyben, többnyire domb- és hegyvidéki erdőkben telepszik meg, de szőlőkben és kertekben is előfordul.

Az emberek érdeklődését már régóta felkeltette ez a rovar. Énekük és nagy termetük miatt az ókorban is ismerték őket, sőt, a kabócák lárvái kedvelt csemegének számítottak az ókori Rómában.

Az óriás énekeskabóca hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Forrás: DDNP - Fotó: DDNP/Kováts László