Rajonganak a kicsi, de megosztó autóért, már csoportjuk is van Baranyában a Smart-fanatikusoknak

2016. augusztus 03. szerda 07:55

Rajonganak a kicsi, de megosztó autóért, már csoportjuk is van Baranyában a Smart-fanatikusoknak

Egyre több Smart-tulajdonos csatlakozik a néhány hónapja alakult Baranya Megyei Smartosok csoportjához, akik a jellegzetesen apró autó megszállottjai. Az sem tántorítja el őket, hogy az autószerelők sem igazán csípik a kicsi, de bonyolult felépítésű járművet, csoporton belül a szervizelést is megoldják.

Bármennyire meglepő, egy kislánynak köszönhető, hogy nemrégiben létrejött a Baranya Megyei Smartosok csoport, az ő ötlete volt ugyanis, hogy össze lehetne fogni a megyében élő rajongókat, ha már van belőlük bőven. A kis közösség jelenleg nagyjából 25 állandó tagot számlál, értelemszerűen mindenkinek van legalább egy Smartja. Közöttük akadnak olyanok is, akik bár külföldön élnek, de idevalósiak és szívesen csatlakoztak, sőt esetenként még Budapestről is érkeznek a találkozókra.

- Országosan vannak már Smart-csoportok, szerettük volna, hogy legyen Baranyában is egy kis társaság, hogy tudjunk egymásról - mondta el a Pécsi Újság.hu-nak Varga Dusán, a csoport vezetője. - Hobbiból szervezünk találkozókat, de foglalkozunk javítással, szervízeléssel is. Ma már nagyon gyorsan eljutnak az információk a csoport többi tagjához is az interneten keresztül, így könnyen tudjuk tartani a kapcsolatot egymással.

Június elején szervezték meg az első találkozót Pécsett, legutóbb pedig Orfűn gyűltek össze a smartosok, hogy legyen lehetőség egy kicsit beszélgetni. Augusztusban egy országos találkozóra is készülnek Komáromba, de őszre is terveznek egy itteni "összeautózást". Vannak azonban olyan alkalmak is, amikor csak úgy, hirtelen jött ötlettől vezérelve néhányan találkoznak szabadidejükben, legutóbb Orfűn volt erre példa.

- A programot előre kitaláljuk, közzétesszük a facebook-os csoportunkban. Mindenképpen délelőttre tervezzük, mert legutóbb is volt, aki Pestről jött, úgyhogy igyekszünk mindenkihez igazodni. Találkozunk, autózgatunk egyet libasorban, aztán mókázunk egy kicsit a városban - mondta Varga Dusán.

A csoport vezetője nemcsak összefogja a tagokat és szervezi a programokat, de javítással, szervízeléssel és alkatrész-beszerzéssel is foglalkozik. Így ha bárkinek bármi problémája támad szeretett autójával, vagy megunt valamit, másik kereket szeretne, cserélné, eladná, akkor bátran fordulhat hozzá. Ezzel szeretné megkönnyíteni a smartosok életét, akiket sok autószerelő műhelyben nem látnak szívesen.

Nem csak a méretével tűnik ki

Bár már a felépítésével is erősen kilóg a többi autó közül, egyes tulajdonosok még a külső megjelenéssel is szeretnének kitűnni a tömegből. Varga Dusán elmondta, hogy bár ő még nem igazán találkozott a környéken extrém Smarttal, de a megyében is jellemző, hogy például dísztárcsákkal, vagy az alapszíntől eltérő színű ajtóval szerelik fel a smartosok autójukat.

- Nem nagyon szeretik az autószerelők a Smartokat, az a legnagyobb probléma. Mivel kicsi és macerás, inkább megcsinálnak két másik autót, mert azzal több pénzt keresnek, mintha egy Smarttal elszöszmötölnek akár egy egész délelőttöt. Többet ezért nem kérhetnek, mert annak nem örül a tulaj, így akkor inkább nem vállalják - mondta, majd hozzátette, ez főként azért van így, mert a Smart egy külön kategóriát képvisel az utcai autók között. - Ha valaki szerelni akarja, ismernie és szeretnie kell, mert különben az embernek nincs kedve foglalkozni vele. Pedig egyébként nem macerásabb, mint egy másik autó, ugyanazok a problémák, csak kicsi, ezért nehéz szerelgetni, ha nem tudják a fogásokat.

Képünkön: Varga Dusán Smartokkal.

Kiss Alexandra - Fotó: Kálmándy Ferenc