Rejtekhelyre vitték Kossuth szobrát

2008. január 30. szerda 14:06

Rejtekhelyre vitték Kossuth szobrát
Két év múlva újra a tér közepén áll Kossuth Lajos szobra - péntektől már nincs parkolás.

A Kossuth téri mélygarázs munkálatai mára eljutottak abba a stádiumba, hogy leemelhették talapzatáról Horvay János Kossuth Lajost mintázó szobrát. Az alkotás a létesítmény elkészülte után a tér közepén foglalhatja el új helyét.

Mint ismeretes, januárban megkezdődött a Kossuth tér alatti mélygarázs kialakítása: a magánbefektető által megépítendő létesítmény felett a mai parkoló helyett egy zöldfelülettel tarkított igazi belvárosi fórum épül meg 2010-ig.

A térfelszín is átalakul

Eldőlt, hogy a Kossuth teret is bevonják az EKF „Közterek és parkok rehabilitációja" elnevezésű projektjébe. Az elképzelések szerint körülbelül háromszáz millió forintból újulhat majd meg a terület - a terveket a mélygarázs beruházója fogja fizetni. Nem kizárt, hogy az új köztér igazi rendezvényhelyszínné válik,  a városháza tervei szerint ugyanis a Széchenyi térről ide költözhetnek majd az utcabálok is.

Mint megtudtuk, a szobor áthelyezésére nemcsak a munkálatok miatt van szükség. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakvéleménye szerint ugyanis építészetileg is sokkal kedvezőbb lesz, ha szobor a korabeli épület, a mostani okmányiroda elé kerül. A szobor arccal a tér felé fordul majd és hátterét a korban és előadásmódban is hozzá közel álló hivatali épület adja majd.

Mint azt Albert Pál, a PVV Zrt. közterületi főosztályvezetője a Pécsi Újság.hu-nak elmondta, az alkotást egy kamerákkal és kutyás őrökkel védett, fedett helyre szállítják - hogy pontosan hova, azt biztonsági okokból nem árulta el - de Kossuth Pécsett marad. A "rejtekhelyen" restaurátorok alaposan átvizsgálják a szobrot, s ha szükséges, határoznak a felújításáról is.

A főosztályvezető hozzátette: legközelebb a mélygarázs megépítése után, a térfelszín újbóli kialakításakor találkozhatunk a Kossuth-szoborral - 2009 vége felé.

Horvay János 1908-ban felavatott, éppen másfélszeres embernagyságú műve bronzból készült, a talapzata pedig haraszti mészkőből van.

NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT, KLIKK IDE!

K. Z. - Fotó: Balikó Gergő