Tettye utca: pont került a végére

2010. június 30. szerda 18:58

Tettye utca: pont került a végére
Mint hírül adtuk, mintegy százötven címre postázott levélben kérte ki a tettyei lakosok véleményét a városháza, az immár hónapok óta húzódó forgalmirend-kialakítás ügyében. A megkeresettek kevesebb mint fele, összesen hetvenegyen küldték el véleményüket az illetékeseknek.

Az utóbb kipostázott három variáció közül már csak egyben szerepelt a Tettye utca ominózus fizikai lezárása – ezt a megkérdezettek közül mindössze tizenhárman támogatták. A többség által elfogadhatónak ítélt megoldás kitáblázással csökkentené a forgalmat a városrész egyik fő közlekedési útvonalán.

A lakók által támogatott verzió szerint forgalomkorlátozott övezetté válik a Tettye utca felső szakasza, a Tettye park nyugati oldala, a Magaslati, illetve a Böckh János utca közötti szakasz, a Barátúr és a Böckh János utca. Itt „mindkét irányból behajtani tilos, kivéve célforgalom” táblák kerülnének ki: így jogi lehetőség adódik csupán az átmenő forgalom kitiltására.

Az újbóli lakossági egyeztetésre azt követően került sor, hogy egy korábbi közgyűlésen másodmagával a KDNP-s Szűcs Sándor elfogadhatatlannak nevezte a Tettye utca forgalmának korlátozását. A három tettyei illetőségű képviselő azt kívánta elérni, hogy – lehetőleg – északi irányba egyirányúsítsák az érintett utcát, s ott 30 km/órás sebességkorlátozást rendeljenek el.

Az MDF-es Füredi Péter lapunknak korábban azt mondta: csak az érintettek szűk körét kérdezték meg a városrész egyik legtöbbet használt útvonalán történő forgalomkorlátozásról. A levelek címzettjei a Tettye utca (a Cserző köztől északra eső részének), valamint a Barátúr és Böckh János, a Kisboldogasszony és a Bosnyák utcák lakói voltak. A képviselői hármas által preferált megoldás azonban nem szerepelt a választható variációk között.

Ezért a Szőcs Sándor a város utolsó közgyűlési ülésén is ragaszkodott korábbi álláspontjához, mondván a Tettye téren lakóknak az elterelés évi 1200 kilométernyi plusz utat jelent. A városfejlesztési bizottság elnöke, Dévényi Sándor a tettyeiek által megszavazott opciót annyiban módosította, hogy javaslatára egyirányúvá tették a Tettye utca forgalmát az északi irányba, a Böckh János utca Hegyalja utcától délre eső része pedig lefelé lett ugyanígy járható.

Szőcs Sándor hosszabb vita után sem tudta keresztülvinni elképzelését a közgyűlésen, amely így az építész által javasolt változatot fogadta el. Dévényi Sándor hangsúlyozta: a most kialakult rendet is átmenetinek tekinti, meglátása szerint a jövőben szükség lesz a városrészt érintő átfogó forgalmi rend kialakítására.

B. G. - Fotó: Kováts Judit