Túl csúszós a mecseknádasdi szerpentin, vagy a nagy sebesség miatt történik sok baleset?

2016. június 03. péntek 17:07

Túl csúszós a mecseknádasdi szerpentin, vagy a nagy sebesség miatt történik sok baleset?

Az elmúlt hetekben - főleg esős időben - több baleset is történt a hatos főút, Mecseknádasdhoz közeli, szerpentines szakaszán. Egyik olvasónk szerint a felújított aszfalt csúszósabb a kelleténél, ám a Magyar Közútnál egészen másként látják a dolgokat. 

Úgy tudjuk, már a mentőszolgálat illetékese is felvetette a közútkezelőnél, hogy az amúgy is veszélyesnek számító mecseknádasdi szerpentin egy felújított szakasza esőzés idején szinte jégpályává változik. A problémára egyik olvasónk hívta fel a figyelmet. Elmondta, nemrég ismerőse is balesetet szenvedett, holott rutinos sofőrről van szó, és a közlekedési szabályokat is betartotta. Nem ő azonban az egyedüli, aki így járt, egy autómentéssel foglalkozó szakember is azt mondta, szerinte a mecseknádasdi aszfalttal valami nincs rendben.

A főutat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. álláspontja szerint azonban az említett szakasz minden előírásnak eleget tesz.

- Az új kopóréteg a hatályos műszaki előírások minden vizsgált paraméterének megfelel, az esésviszonyok és a vízelvezető rendszer nem változott - nyilatkozta hírportálunknak Velkei Lilla kommunikációs osztályvezető. Hozzátette: a pályaelhagyást megakadályozó szalagkorlátokat teljes egészében kicserélték, illetve világító, úgynevezett „aktív burkolati prizmasort" is telepítettek erre az útszakaszra, ezzel könnyítve az éjszakai vezetést.

A Közút szerint tehát a szerpentines rész megfelel a biztonságos közlekedés feltételeinek. Joggal vetődik fel a kérdés: miért történik mégis viszonylag sok baleset, különösen esőzések idején? Az üzemeltetőnél ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak, ezek „elsősorban a nedves burkolaton, a nem megfelelően megválasztott sebesség miatt következnek be". Hangsúlyozták, főleg az esőzések kezdetén veszélyes az útpálya, ilyenkor ugyanis a nedvesség a burkolaton lévő porral együtt csúszós réteget alkot.

Mindenesetre, akár probléma van az aszfalttal, akár nem, mindenképpen érdemes az eddigieknél is fokozottabb óvatossággal közlekedni a szerpentinen.

Képünk illusztráció.

Palotás P. - Fotó: MTI