Volt egyszer egy Tejbisztró: legendássá vált az első pécsi gyorsétterem
2024. szeptember 29. vasárnap 09:50
A negyvenöt-ötven fölötti pécsi lakosok emlékeiben bizonyosan ott van egy olyan „intézmény", ami roppant népszerű volt. A Jókai téren működött a Tejbisztró, az pedig tömegigényeket elégített ki. Szegény nyugdíjasok, kispénzű diákok, meg tehetős ínyencek is ott álltak sorban, a szürke, kopott alumíniumtálcákkal az pultok mentén. Szocialista étkezde volt a javából, ahol bélszínt nem lehetett kapni. De amit kínáltak, az finom, ráadásul olcsó is volt.
Az egységet 1962. február 26-án adták át. Megszűnésének időpontja már inkább bizonytalan, de a rendszerváltás környékén tűnt el a palettáról.
A Jókai tér még teljesen másképpen nézett ki, amikor a hatvanas évek elején, egy szép téli napon megnyitotta ajtaját a Tejbisztró.
Volt annak a helynek valami különleges kisugárzása, fogalommá vált az évtizedek során. A fényűzés jeleit még legújabb korában is tökéletesen mellőzte. Azonban, hogy az érzelmes nosztalgiázás hibájába ne essünk, maradjunk a rideg tényeknél.
Ebben könnyűszerrel lehet segítségünkre a Dunántúli Napló.
A címlapon, február 27-én, képpel megtámogatva kiáltotta világgá az újság, hogy várja vendégeit a Tejbisztró. Azon a napon - ha egészen pontosak akarunk lenni - az órák 14-et mutattak, a nagy pillanatban. A részletekről bent találhattak az olvasók riportszerű szöveget.
Egyszerű ételek
A tudósításból kiderült, hogy a Vendéglátó Vállalat igazgatója sok „mérget" nyelt le, amire a várva-várt, önkiszolgáló típusú egység elkészült.
A vezető azért elárulta, hogy a tervek már öt-hat esztendővel korábban megszülettek, csak örökké közbejöttek bizonyos akadályok, amik hátráltatták az átadást. Mondjuk olyan cseppet sem apróságok lassították a munkát, hogy a konyhahelyiségnek nem volt kéménye. Ezért úgynevezett infrasütőket szereltek be a szakemberek. Még az utolsó másodpercekben is csavarhúzóval a kezükben rohangáltak villanyszerelők. Miközben már sercegtek a tepsikben a rétesek!
A jelenlévő fogyasztók megállapították, ha sikerül tartaniuk a színvonalat, akkor szűk lesz a helyszín, mert akkora lehet majd az érdeklődés az ételek iránt.
Hiszen a jó krémest, madártejet, sonkás kockát, palacsintát majdnem mindenki szerette már abban a korszakban is. Legfeljebb nem lehetett olyan könnyen hozzájutni a kurrens falatokhoz, mint manapság. Meg az árszínvonal sem számított közömbös tényezőnek.
Történt mindez Pécsett akkoriban, amikor kínai kifőzde talán még az országban sem akadt. Hamburgerről meg legfeljebb a hazatérő, „amerikások" számolhattak be.
De a három évtizednél régebbi rendszerváltás után már kevésbé volt helye a téren a Tejbisztrónak. Megkopott, képtelen volt megújulni, a klasszikus cementlapok nem bírták ki az idő múlását. Kár érte, mert megvolt a maga bája.
Pucz Péter Fotó: DN (archív)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Nem hagyják ki az adventi vásárokat a...
- Hálapénzt kérő szülésznők ellen...
- Sikeres nők árnyékában, 32 éve...
- Mutatjuk, hogyan alakulnak a...
- Több mint hetven határsértőt...
- Kínai-magyar akupunktúrás...
- Majd' húsz éve volt utoljára havas az...
- Bankjegyekkel teli tárcát talált két...
- Megnyílt az adventi vásár,...
- Hoppál Péter vendége lesz Szijjártó...