Wagyu marhát tenyészt Ófalun a pécsi nemesi sarj - kilója 30 ezer forint

2013. február 03. vasárnap 06:46

Wagyu marhát tenyészt Ófalun a pécsi nemesi sarj - kilója 30 ezer forint

Egyedülálló vállalkozásba fogott Zichy Mihály, a Fejér megyei eredetű nemesi család pécsi születésű sarja, aki 2009-ben kezdett japán wagyu marhák tenyésztésébe Ófaluban található több mint harminchektáros birtokán. A legkiválóbb minőségűnek tartott, egyben legdrágább marhahús értékesebb részeinek kilójáért közel 30 ezer forintot is fizethetnek a különleges gasztronómiai élményre vágyók. Zichy Mihállyal az első tizenkét állat értékesítésére kizárólagos szerződést kötött a CBA, amely három fővárosi, illetve Budapest-közeli üzletében árulja e különlegességet.

A jogász végzettségű férfi, aki korábban marketing vonalon dolgozott, néhány évvel ezelőtt érezte úgy, hogy váltani szeretne. Mint lapunknak elmondta, határozott elképzelése volt arról, hogy mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységet szeretne végezni, így talált rá a világszerte kuriózumnak számító japán wagyu marhákra, amelyet húsának minősége tesz igazi különlegességgé.

- A mai wagyu az eredetileg a távol-keleti szigetországban igavonásra használt ottani marha és egy európai fajta keresztezésével jött létre - kezdi Zichy Mihály. - Japánban a tenyésztők sokkal inkább a hús minőségére helyezték a hangsúlyt, annak megfelelő márványozottságára, tehát zsírral átszőttségére és porhanyósságára, ellentétben Európával, ahol a minél nagyobb vágósúly elérése a cél.

A tenyésztésnél csak a legmegfelelőbb tulajdonságokkal bíró állatokat szaporítják tovább. Kizáró ok például egy idegesebb egyed, ugyanis a kívánt húsminőséget csak alapvetően nyugodt és stresszmentes környezetben tartott jószágok érik el. Épp a fentiek miatt terjedt el a magyar köztudatban, hogy ezen állatokat gazdáik masszírozzák, illetve sört itatnak velük. Zichy Mihály, aki saját maga nem alkalmazza az eljárásokat, készséggel elmesélte ezek okait:

- A hús ilyen fokú márványozottsága elsősorban genetikai adottság, tehát ha nem masszírozzuk, akkor is hozza az elvárt minőséget, de jót tesz az állatnak az ember közelsége. Átmasszírozásával tovább csökkenthető a stressz, így tud igazán ellazult állapotban hízni. Mi ezt, bevallom őszintén, nem alkalmazzuk, de a közelség megvan, minden nap megsimogatjuk ezeket az amúgy nagyon kedves állatokat. A sörről: japán tenyésztők rájöttek arra, hogy a marhák az ottani száraz évszakban kevesebbet esznek. Ez azért probléma, mert a hizlalást végző, többségében kis gazdaságoknak 18 hónapjuk van arra, hogy súlynövekedés után leadják az állatot, ezért mindenre odafigyelnek, hogy maximalizálják a hasznot. Napi egy üveg sör pedig a száraz évszakban is fenntartja a marhák étvágyát.

Zichy hazánkban példa nélkül álló vállalkozásához Nyugatról vásárolt wagyu-embriókat, amelyeket aztán európai „béranyák" hordtak ki, így alapozva meg jelenleg huszonnégy egyedből álló állományát. A férfi több mint 30 millió forintot fektetett be vállalkozásába addig, míg az állatok elérték a hat hónapos kort. Mint a Pécsi Újság.hu-nak Zichy Mihály elmondta, most kezd el visszajönni a vállalkozásba fektetett pénz. Az újdonsült gazdával ugyanis kizárólagos értékesítési szerződést kötött a CBA-üzletlánc az első évadra, amely számára a férfi minden hónapban levág egy bikát. Ez, mint mondja, egy kísérleti periódus, ugyanis így folyamatosan követni tudja a hús minőségének alakulását.

Ugyancsak érdeklődik az egyik fővárosi prémium kategóriás vendéglátóhely a hús iránt, ott már kóstolót is tartottak egy szűkebb vendégkörnek és ételkritikusoknak. Az étlapra egyelőre még nem került fel a magyar wagyu, de a CBA-val kötött szerződés miatt a jövőbeli éttermi értékesítést is az üzletlánc végzi, az első tizenkét állat esetében legalábbis biztosan.

- A nagyipari körülményeket mindenképpen kerüljük, 30-40 tehénben határoztam meg azt az állományt, amely profit szempontjából is megfelelő. Tehát arányban van a befektetett tőkével és még kezelhető a „kézműves hízlalás" keretei között - válaszolta meg a jövőbeli tervire vonatkozó kérdésünket a gazda, aki a hét minden napján kiveszi a részét a munkából.

Képünkön: Zichy Mihály látható ófalui birtokán.

B. G.