A tervezettnél tovább tart egy baranyai pályaszakasz felújítása

2024. október 19. szombat 06:28

A tervezettnél tovább tart egy baranyai pályaszakasz felújítása

Csak a terület teljes feltárása után derült ki, hogy az érintett vonalszakasz egy-egy pontján a tervezettnél nagyobb arányú beavatkozásra lesz szükség ahhoz, hogy az állandó és időszakos vízfolyások okozta műszaki kockázat felszámolható, az újbóli kialakulása pedig megelőzhető legyen. A többletmunkálatok miatt a Szentlőrinc és Szigetvár közötti vágányzár kényszerűen 1 héttel tovább tart, így az érintett szakaszon utasainknak is a korábban jelzettnél tovább, egészen november 6-ig kell pótlóbuszos átszállással számolniuk.

 

 

A vágányzár feloldását - a vasúti közlekedés újbóli megindulását - követően szükség lesz utószabályozási munkálatokra is; ezek a magasabb sebességen történű közlekedés folyamatos tesztelését, illetve a megengedett sebesség fokozatos emelését jelentik.

Az összes sebességkorlátozás megszüntetése várhatóan a vonatközlekedés újraindítása után néhány héttel történhet meg.

A felújított pálya akkortól a korábbinál kiszámíthatóbb és biztonságosabb közlekedést, a menetrendszerűség javulását és a késések csökkenését teszi lehetővé.

Az átépítésre váró vasúti pályatest alapjának - csak a teljes feltárással megismerhető - állapota hátráltatta a Szentlőrinc-Szigetvár szakaszon zajló felújítási munkálatokat, így a rekonstrukció hatékony elvégzéséhez további egy hétre van szüksége a szakembereknek.

Az állandó és időszakos vízfolyásokkal és árkokkal sűrűn keresztezett vonalszakasz egyes részei olyan rossz állapotban voltak, annyira el voltak sarosodva, hogy a nagygépes rostálás során kiderült: szinte a teljes ágyazatot cserélni kell, az eredetileg tervezett mennyiségű zúzott kő többszörösét kellett pótolni a vasúti pálya szintbe hozásához, a megfelelő stabilitás biztosításához.

A felújítás sikerének érdekében a vágányzár november 6-ig történő meghosszabbítása vált szükségessé, a többletmunkálatok elvégzésével lesz biztosítható, hogy utasaink a várt színvonalon elkészült új vasúti pályán utazhassanak a vonatokkal.

A kivitelezés befejeztével Somogyban a Dráva-menti települések, valamint Baranyában Szentlőrinc és Szigetvár térségének lakosai számára gyorsabb, megbízhatóbb eljutást biztosítanak majd a személyvonatok, valamint a két vármegyeszékhelyet, Pécset és Szombathelyt összekötő Pannónia InterRégiók.

A Barcs-Szigetvár-Szentlőrinc-Pécs útvonalon menetrend szerint csúcsidőszakban óránként, azon kívül kétóránként közlekednek a vonatok.

Forrás: Mávinform