Hagyományból hagyomány: népünnepéllyé vált Mohácson a dunai mosás

2018. július 08. vasárnap 11:17

Hagyományból hagyomány: népünnepéllyé vált Mohácson a dunai mosás

Ma már másutt biztosan nem látni olyat, amit szombaton tizedszer is bemutattak Mohácson a sokac asszonyok, lányok: hagyományos eszközeikkel a Dunában mostak tisztára ruhadarabokat. Az összegyűlt sokaság aztán helyben készített szármával lakhatott jól.  

Bár az időjárás szombaton délelőtt kissé ráijesztett a délután dunai mosásra készülődőkre, a Mohácsra zúduló heves zivatar után kitisztult az idő. Az ilyentájt szokásos nagy hőség ezúttal elmaradt, ez azonban talán még jól is jött, hiszen a fáradságos munkát aligha segíti a tűző napsütés.


A „pranje na Dunavu", azaz a dunai mosás hagyományát éppen tíz esztendeje elevenített fel a sokac közösség, így az idei jubileumi alkalomnak számított.

Az ötven évesnél fiatalabbak ezt megelőzően talán még sosem látták, ami a még hatvanas évek elején is megszokott volt, különösen a nagy ünnepek előtt: a sokac (és más nemzetiségű) asszonyok mosópaddal, mosófával, és persze a mosásra váró holmikkal lementek a Duna-partra, és a folyó vizét használva tisztították meg azokat.

Az első ilyen alkalommal még csak néhány tucatnyian, ma pedig több százan figyelték, miképp is zajlott ez a látszólag könnyeden végzett művelet.

- Addig érdemes a hagyományokat feleleveníteni, amíg vannak, akik meg tudják mutatni, hogy mit is kell megőriznünk - üdvözölte anno a kezdeményezést az azóta az ismert mohácsi rendezvények sorába emelkedett kezdeményezést a megnyitó ünnepségen Szekó József, Mohács polgármestere.

 


A Sokac-körtől indult zenés menet ezúttal is meg-megállt egy-egy háznál, ahol a gazdák már nemes szomjoltókkal várták a mosásra igyekvőket.

A Sokac-révhez érve aztán megkezdődött maga a mosás, utána pedig a főzés. A pranje ugyanis mára nemcsak kulturális, kulináris élvezeteket is kínál, néhány éve kiegészült a baráti társaságok által készített szárma főzésével is.

A mohácsi sokacok a töltött káposztát és a töltött paprikát is illették a ezzel az elnevezéssel, így mindkét étel rotyoghatott az agyagedényekben. Alapvetően egyszerű étkekről van szó, amit nem kell folyamatosan figyelni, de - akárcsak a legendás sokac bab - ezek is számtalan variációban készülhetnek. A káposztát főzhetik például csülökkel, füstölt oldalassal, rántással vagy éppen nélküle és még sok más módon.


Miközben készült a vacsora, kulturális műsor szórakoztatta a vendégeket, utána pedig bál kezdődött.

Forrás: Mohácsi Újság.hu