Nádor: csúszik a pályázat, anélkül nem kezdik el

2008. február 11. hétfő 20:12

Nádor: csúszik a pályázat, anélkül nem kezdik el
A több mint tizenöt éve bezárt Nádor Szálló felújítását kiemelt projektként kezeli a tulajdonos Danubius Hotels Group, újranyitása mégis várat magára. A majdan a Palatinus-t is magába foglaló, 135 szobás új Nádort másfél-két éven belül nyitnák meg a vendégek előtt, az építkezéshez elengedhetetlen források azonban még sehol sincsenek.

A kávézójáról, s irodalmi estjeiről egykor országszerte ismert Nádor rekonstrukciójának első üteme ugyan a homlokzat felújításával és a mélygarázs megépítésével elkezdődött (majd két éve annyiban is maradt), a Danubius Hotels Group még nem tud hozzákezdeni az ingatlan belső rendbetételéhez.

Mindez ugyanis több milliárd forintot emésztene fel, s a tulajdonos - bár kiemelt projektként kezeli a patinás szálló újranyitását - nem vállal ekkora terhet. A lánc ezért a Regionális Operatív Program szállófejlesztéssel kapcsolatos támogatásának elnyerésében bizakodik.

Igaz azonban az is, hogy korábban konferenciahotelt álmodtak a Nádorba, s az Orbán-kormány idején a Széchenyi-terv kapcsán félmilliárd forintnyi támogatást is kapott volna a tulajdonos - a piaci környezet megváltozása miatt viszont akkor letett fejlesztési szándékáról a csoport. 2007-re már egy wellness-fitnesz szálloda kialakításának tervei körvonalazódtak, s ma már az ezzel kapcsolatos kiviteli terveket készítik.

A jövő Nádor Szállója

A tervek szerint komplex szállodafejlesztést hajtana végre a Danubius. Ez azt jelenti, hogy a Palatinus, mint intézmény megszűnne, szobáit, szolgáltatásait pedig négy csillagos szintre tornáznák fel, miközben a Széchenyi téren egy teljesen új beruházás zajlana. A munkálatok végén így létrejönne a 135 szobás, négy csillagos, wellness- és fitness-szolgáltatásokat nyújtó Nádor Szálló.

Krausz György, a lánc pécsi szállodáinak igazgatója a Pécsi Újság.hu-nak azt mondta, ez utóbbiak február végére elkészülnek, s a pályázati sikertől függően - azaz, hogy nyernek-e, s ha igen, mekkora összeget - dönt a Danubius igazgatótanácsa a beruházás elindításáról. Bár korában reménykedtek benne, hogy a munkálatok akár már májusban megkezdődnek, szinte biztos, hogy semmi sem lesz a tavaszi kezdésből.

Az igazgató a kormányzati késlekedésben látja a legfőbb okot: „Több mint egy éve csúszik az e témában kiírandó pályázat procedúrája, így egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, mikor kezdődhet a felújítás. Egyelőre még be sem tudjuk adni a pályázatot, holott részünkről már sínen lenne a program" - magyarázta lapunk érdeklődésére.

Krausz György elismerte azt is, hogy a csúszás miatt egyre távolabb kerülnek attól, hogy 2009 nyarára-őszére vendégek lakhassák be az új Nádort: „Minden egyes hónap súlyos késlekedést jelent, ezzel tisztában vagyunk. Azonban mi sem tudunk lépni, amíg nem látjuk a pénzügyi lehetőségeinket. Ez a történet kevésbé rajtunk múlik" - mondja.

Deák Imre Danubius Hotels Group vezérigazgatója kiegészítésként elmondta lapunknak, hogy májusban írják majd ki az ominózus pályázatot.

„Azt azonban én is szeretném tudni, mikorra bírálják el a dokumentumot. Annyi bizonyos csak, hogy a maximálisan megkapható 600 millió forint körüli összeg birtokában belevágunk a pécsi fejlesztésekbe. Ha nyerünk a pályázaton, az azt is jelenti: 2010-re elkészülhetünk a munkálatokkal, amelyek egyébiránt 14-16 hónapot vesznek igénybe".

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva