Római-kori bazilika az Ítélőtáblánál?

2008. április 27. vasárnap 19:21

Római-kori bazilika az Ítélőtáblánál?
A város több pontján dolgoznak a régészek: a Kazinczy utcában található Ferhát pasa dzsámijának maradványait már biztos, hogy látogathatóvá teszik. Az Ítélőtábla mellett egy apszisban végződő épületre bukkantak, amely fürdő, vagy egy római-kori bazilika romja lehet. A Búza téren rézkori kerámiákat rejt a föld.

Mint arról beszámoltunk, a Kossuth téren zajló ásatásokon huszonöt római sírt tártak fel a régészek (lásd jobbra fent, a kapcsolódó írások között - a szerk.) - de a város több pontján is dolgoznak a szakemberek. 

Tóth Zsolt vezetésével a Rákóczi út és a Jókai utca kereszteződésénél, az Ítélőtábla melletti irodaház építését megelőző próbafeltárások zajlanak. Dr. Nagy Erzsébet, a Baranya Megyei Múzeumok régészeti osztályának vezetője munkatársunknak azt mondta, számítottak rá, hogy a Postapalotától délre húzódó épületmaradványok folytatását ezen területen is megtalálják majd.

Nem keltett tehát meglepetést, hogy a közel háromezer négyzetméteres ásatáson megnyitott kutatóárokban egy kelet-nyugat irányban futó római épület falára bukkantak. A bíróság felőli „sarokban" pedig egy apszist - félköríves térlezárást - leltek a régészek, amelynek folytatása az Ítélőtáblához vezető lépcsősor alatt lehet.

Még egy dzsámija lesz Pécsnek

A Kazinczy utca 4. szám alatt szintén már a megelőző feltárásokat végzik Vajda Olga és Gere László vezetésével - itt később irodákat, illetve kávézót építenek. A belvárosi ingatlanon Ferhát pasa dzsámiját találták meg. Mivel a török templom és a hozzá kapcsolódó oldalfalak emeletnyi magasságban őrződtek meg, az örökségvédelmi hivatal szakvéleménye alapján itt a romok helyszíni bemutatására is sor kerülhet - néhány éven belül.

Nagy Erzsébet szerint hasonló apszisok általában fürdőknél és bazilikáknál fordulnak elő.

Bár még nem eldönthető, hogy ez esetben melyikről is lehet szó, az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy egy reprezentatív építmény maradványai kerültek napvilágra - teszi hozzá.

Az eddig megtalált emlékek miatt itt további próbafeltárást végeznek, amelyet a részletesebb, úgynevezett megelőző régészeti feltárás követ majd, s csak ennek eredményei alapján fogják az építendő irodaház végleges terveit elkészíteni.

Az Ifjúsági Ház előtt szintén dolgoznak a múzeum szakemberei, ám Nagy Erzsébet szerint a próbafeltárások nyomán kiderült, hogy a szomszédos - Sopianae térre keresztelt - terület gazdag öröksége itt kevésbé jellemző: néhány római falmaradványt rejt csak a föld, s azokat a tervezett szállodaépítés során - cölöpös alapozással - meg is óvják az utókor számára.

A Búza téren a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai végeznek próbafeltárásokat a felépítendő irodaház, kereskedelmi központ helyszínén.

Kárpáti Zoltán ásatásvezető a Pécsi Újság.hu-t arról tájékoztatta, hogy munkájuk során a Tettye-patak újkori, téglából épített földalatti medrét találták meg, amely elsősorban építészeti szempontból tekinthető értékesnek. Mindezek mellett olyan, a rézkorból származó kerámiatöredékek is előkerültek, melyeket egykor a vízfolyás szállíthatott ide az északabbra fekvő településről.

Az áradások egy-egy kisebb területen római, valamint török kori kerámiákat is összegyűjtöttek. A tér északi sarkában a múlt héten egy római kori falat is feltártak - ám azt egyelőre nem tudják, hogy az emlék melyik századra datálható, illetve milyen funkciót tölthetett be.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva