Tagadnak a gránátos-ügy vádlottjai

2010. május 11. kedd 17:06

Tagadták bűnösségüket a két halálos áldozatot követelő, 2008. novemberi pécsi kézigránátos gyilkossági ügy vádlottjai a Baranya Megyei Bíróságon kedden kezdődött büntetőperben.

A büntetőtanács előtt egyikük sem érezte magát bűnösnek az emberölésben. Vallomásaik alapján a korábban rendőrként dolgozó B. János elsőrendű vádlott és testvére, a másodrendű vádlott, B. Jenő kővágószőlősi roma kisebbségi képviselő a büntetett előéletű B. Sándor harmadrendű vádlottat tartja felelősnek a két ember haláláért. B. Sándor kizárólag robbanóanyaggal és lőszerrel való visszaélésben vallotta magát bűnösnek, és élettársával, O. Zsanett negyedrendű vádlottal együtt B. Jenőt nevezte meg a támadás elkövetőjeként.

A keddi tárgyaláson az elsőrendű vádlott azt mondta, hogy szomszédja megveretésére bérelte fel B. Sándort, testvére pedig közölte: a cél az elrettentés volt és ő csak a pénz átadásában működött közre. B. Sándor vallomása szerint ő azt hitte, hogy "a gránát ijesztésre kell", a bűncselekményről a másnapi híradóból értesült. O. Zsanett pedig azt állította: alsószentmártoni otthonukban volt a gyilkosság idején.

A harmadrendű vádlott azt is állította, hogy egy rendőr ismerősének már korábban jelezte, valakik kézigránátos támadásra készülnek, de a rendőr ezt azzal hárította el, hogy "ne kavarjon" az ügyben.
Pécsen 2008. november 18-án éjjel dobtak kézigránátot a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba.

Az ügy tárgyalása szerdán, csütörtökön és pénteken tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik a Baranya Megyei Bíróságon.


(mti)