Kulturális Örökség Napjai: botlatókövek nyomában Pécsett

2011. szeptember 17. szombat 14:20

Szeptember 18-án kétóránként indul az Emlékező macskakövek - a holokauszt áldozatainak nyomában Pécsett elnevezésű túra. 

Útvonal: Papnövelde u. - Munkácsy u. - Lánc utca - Szigeti Út - Vasútállomás. Gunter Demnig betonkockára applikált réztáblácskákba vési az elhurcoltak nevét, születésének és deportálásának időpontját, meggyilkolásának helyszínét. A macskakőre emlékeztető műveket az áldozat utolsó, szabadon választott lakhelyének bejárata előtt illesztik a járdába. A Stolpersteine ("Botlatókövek") elnevezésű projekt Kölnben indult, és 1997 óta Németországban már több mint tízezer ilyen táblácska készült.

Az akció célja, hogy az áldozatok neve ne merüljön feledésbe. "A projekt a nemzetiszocializmus minden meggyilkolt áldozatára emlékezni kíván: zsidókra, szintikre és romákra, politikai, vallási üldözöttekre, homoszexuálisokra, az eutanázia-program áldozataira - tehát mindazokra, akiket a nemzetiszocialisták faji vagy politikai okokból üldöztek és ezért letartóztatás, kínzás és végül a fizikai megsemmisítés fenyegette őket" - olvasható az összegzésben.

Minden macskakő két elemből áll: egy felirattal ellátott rézlemezből, valamint egy kőhasábból, amelyre a lemez illeszkedik, ezt a részét betonozzák a járdába. Annak neve és adatai, akire a macskakő emlékeztet, a lemezbe vannak vésve, azzal a felirattal, hogy "Itt lakott".

Pécsett a Papnövelde utcában Lénárt Franciska, a Munkácsy utcában Böhm Jenő, a Lánc utcában Stark Károly, a Szigeti úton pedig Petrovics Sándor, Petrovics Károly, Petrovics Mihály és Sárközi Mária emlékét őrzik a botlatókövek. A városnéző sétán középiskolás diákok tartanak ismertetést a pécsi holokausztról, bemutatják a közel 3500 pécsi zsidó polgárt érintő tragikus eseményeket a gettósítástól a bevagonírozásig. A városnéző séta a Pécsi Zsidó Mártírok emlékművénél fejeződik be, a vasútállomáson.

Séta indulási ideje: 10; 12; 14; 16 óra
Séta indulási helye: Pécs, Papnövelde utca
Tervezett időtartam: 1,5 óra