Szállodaépítések: csak, ha nyernek?

2008. május 29. csütörtök 22:03

Szállodaépítések: csak, ha nyernek?
A kulturális főváros évére több szállodaépítést is terveznek Pécsett, s a beruházók majd mindegyikhez a regionális operatív programon keresztül szeretnének támogatást nyerni. A pályázati források azonban szűkösek, hiszen a beérkezett igény több mint kétszerese annak, mint amennyit végül kiutalhat majd a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.

Szálláshely-fejlesztésre a múlt év végén írt ki pályázatot az ügynökség, amelynek elsősorban az volt a célja, hogy a már működő szállások kapacitásnövelését, minőségi fejlesztését és a szolgáltatások bővítését érjék el. Mindezek mellett új szálláshelyek létrehozására is lehetőséget adtak ott, ahol a már meglévő ágyszámok nem elégítették ki az igényeket - ez utóbbi miatt Pécsről is többen pályáztak.

A fejlesztésekhez a 2007-2008-as pályázati időszakban kilenc és fél milliárd áll rendelkezésre, az ezt követő, 2013-ig tartó etapban viszont mindössze kétmilliárd lesz elérhető.

A Balokánynál biztos megépül

A szállodaépítési álmok között egy kakukktojás is akadt: a Balokány Tropical Heaven, azaz "Trópusi mennyország" fantázianévre keresztelt élményfürdőt, s a hozzákapcsolódó ötcsillagos szállodát viszont pályázati pénz nélkül valósítják meg. A Balokány-Liget Építő és Ingatlanhasznosító Kft. jogi képviselője szerint a vasúttól délre eső területen a tizennégymilliárdos beruházásukat így nem is gátolhatja meg egy sikertelen támogatási kérelem.

Az ügynökség marketingvezetője, Deák Gábor szerint a beadott igények azonban ennek több mint kétszeresét teszik ki, hiszen - a nyolcvan pályázó - 25 milliárdnyi támogatási kérelmet nyújtott be hozzájuk. Azt ugyan nem árulhatta el, hogy Pécsről pontosan hány jelentkező mekkora összegű támogatást kért, de mint mondja, leghangsúlyosabban a balatoni térség és a baranyai megyeszékhely képviseltette magát.

Mint hozzátette, a nyertes pályázókról nyár közepén születik döntés, majd ezt követően ősszel kötik meg a támogatási szerződéseket.

A fentiek szerint tehát, bár darabszámra a beérkező nyolcvan pályázat a várakozásoknak megfelelő volt, de biztos, hogy jelentősen megrostálják majd az elképzeléseket.

Egy olasz befektetői csoport az Ifjúsági Ház és a Sopianae tér közé egy négycsillagos, hetvenhét szobás városi szállodát épít, amelyben rekreációs és fitnesz részleg, s konferenciatermek is helyet kapnának.

Gárdos Zsolt, a beruházó Altan Beton Hungária Kft. termelési igazgatója elmondta, az IH előtti 1,6 milliárdos terveik megvalósításához a munkák költségeinek harminc százalékára pályáztak, de mint hozzátette, ha nem nyernek, várhatóan letesznek terveikről. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a számukra kedvezőtlen döntés után a területet hogyan hasznosítanák.

A Danubius Hotels Group szintén pályázatot adott be.

Krausz György, a lánc pécsi szállodáinak igazgatója a Pécsi Újság.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy a sikertől függően dönt majd a cég igazgatótanácsa arról, hogy a beruházásukat elindítsák-e. E szerint a Palatinust négycsillagos szintre tornáznák fel, s a Király utcai hotelből és a Nádor Szállóból - az utóbbi felújítása során - egy 135 szobás, ugyancsak négycsillagos, wellness- és fitness-szolgáltatásokat nyújtó komplexumot alakítanának ki.

Egy osztrák-spanyol befektetőcsoport a Búza téren, a tízmilliárdból felépítendő kereskedelmi központ mellett, egy 77 szobás, négycsillagos szállodát is felhúzna - szintén a ROP-os pályázat segítségére számítanak.

A beruházás lebonyolítását végző pécsi Pentz Kft. ügyvezetője, Pentz Mihály szerint támogatás nélkül Pécsett nem lehet gazdaságosan szállodát üzemeltetni, hiszen a minőségi szállások jelenleg csak hatvanszázalékos kihasználtsággal működnek. Azt viszont nem lehet tudni, vélekedett, hogy a turisták azért nem jönnek, jöttek eddig Pécsre, mert nincs megfelelő szálláshely, vagy valóban azért, mert kevésbé kedvelt célpont a baranyai megyeszékhely - de kérdés az is, hogy az EKF valóban beváltja-e majd a hozzáfűzött reményeket.

Arra kérdésünkre, miszerint, ha nem jutnak regionális pályázati forráshoz, milyen elképzeléseik vannak, azt válaszolta: „egy vállalkozás esetében igencsak különös lenne, hogy ha egy cég ilyenkor nem keresne alternatív lehetőséget. Úgy érezzük, hogy az EKF-es beruházások mellett a szállónk fontos projekt lenne, de ha nem jut a támogatásból, akkor az a szállodaépítés esélyét csökkentené, s egy más célú, gazdaságosabb hasznosítás esélyét növelné" - fejezte be.

(Képünkön: a Búza téren 2010-re felépülő Corso szolgáltatóház és szálloda látványterve.)

B. M. - Látványterv: Pentz Kft.