A leendő Kossuth tér, látványtervvel!

2008. március 13. csütörtök 11:40

A leendő Kossuth tér, látványtervvel!
A városfejlesztési és a kommunális bizottság döntése nyomán elkezdhetik készíteni a Kossuth tér felszínének kialakítására vonatkozó kiviteli terveket. A majdan rendezvények helyszínéül szolgáló, csobogókkal, utcabútorokkal, zöld területtel és szobrokkal ékesített közterület szerves egységet alkot majd a Hal térrel.

Mint ismert, a mélygarázs munkálatai után teljesen megújul a Kossuth tér is - várhatóan még 2010 előtt. A teret is bevonták ugyanis az EKF „Közterek és parkok rehabilitációja" elnevezésű projektjébe. Az elképzelések szerint körülbelül háromszáz millió forintból újulhat majd meg a terület - a terveket és a pályázati önrészt a mélygarázs beruházója fogja fizetni.

A városfejlesztési és a kommunális bizottság tagjai szerdán a látványtervek és az utcaburkolatok mintadarabjainak megtekintése után arról határoztak, hogy a Dévényi Sándor, Dévényi Márton, Mohácsi Sándor és Keresztes Béla alkotta tervezőcsapat hozzákezdhet a kiviteli tervek elkészítéséhez.


Keresztes Béla a látványtervek rövid bemutatásakor elmondta: a majdani tér három részre bontható: az északi zöld szekcióban kapnak helyet az előnevelt fák, egy a Jókai térihez hasonló csobogó, az első felelős kormány minisztereinek szobrai, és az arccal dél felé forduló Kossuth-szobor. A középső részén lehet majd tartani a hangos rendezvényeket, akár kisebb fesztiválsátorral, vagy színpaddal, akár pavilonsorral. A tér déli oldalára a Konzum épületének átépítése után kávézók kiülős egységeit képzelte el a tervező.

Nem akarnak még egy "Jókai teret"

Bár több fajta mintadarabbal is készült a tervező, a bizottsági tagok - szakmai kompetencia hiányában - nem akartak arról dönteni, hogy pontosan milyen kövek legyenek majd a talpunk alatt. Annyiban egyetértés volt, hogy tartós, ellenálló burkolat jöjjön létre, ugyanis senki nem akar még egy "Jókai teret".


A bizottsági tagok a tér pontos burkolatáról vonakodtak végső döntést hozni, így annyiban szabad utat engedtek a tervezőknek, hogy a Kossuth-szobor körül természetes kő borítást, míg az összesen hatvanezer négyzetméteres placc többi részén természetes felületű műkő borítást kap. Ezek színe világos és sötét árnyalatú, a tér közepén pedig ezek átmenete lesz.

A Hal téren 2010-re megszűnik a parkolási lehetőség, hiszen hangulatában az is a Kossuth teret fogja tükrözni, s ugyancsak térkő borítást, kisebb csobogót, valamint utcabútorokat kap.

Az új Kossuth tér egyébként igazi rendezvényhelyszínné válik, a városháza tervei szerint ugyanis a Széchenyi térről ide költözhetnek majd az utcabálok is. A cél, hogy a Kossuth tér legyen a programok tekintetében a város első számú közterülete. Lehetnek itt majd koncertek, kirakodó vásárok, fesztiválok.

A tér előnye, hogy a környékén viszonylag kevés lakóház van, így hangosabb parádék színhelye is lehet majd. Persze felmerül a kérdés, hogy mi lesz a ma a tér észak-keleti részén működő klinika sorsa, hiszen a betegek nyugalmát megzavarhatják a koncertek? Mint megtudtuk, néhány éven belül mindenképpen elkötözik innen az intézmény.

Első képünkön: A bizottsági tagok, a teret környező telephellyel rendelkező cégek képviselői és Gonda Tibor alpolgármester a majdani járólapokat szemlézi.

Második képünkön: Az új Kossuth tér látványterve a délnyugati oldal felől.

Kép és szöveg: Korb Zoltán - Látványterv: Építész Kör Kft.