Kossuth-téri mélygarázs: megcsúszhat a nyári kezdés

2008. február 25. hétfő 22:09

Kossuth-téri mélygarázs: megcsúszhat a nyári kezdés
A római időkből és a középkorból számítanak leletekre a régészek a Kossuth téri mélygarázs építése előtt elvégzendő ásatásokon. Ha nagy kincsekre akadnak, nem biztos, hogy elég lesz az előre eltervezett négy hónap az ásatásokra. A beruházó mindenesetre legszívesebben már augusztustól építkezne.

Nemsokára megkezdődik a Kossuth térre tervezett mélygarázs munkaterületének támfallal történő körülvétele, így áprilistól hosszú hónapokra a régészek veszik birtokukba a majdani munkagödröt. A szerződés szerint csak az ő munkájuk után kezdheti meg a beruházó az érdemi munkálatokat, azaz a tényleges építkezést.

Nagy Erzsébet a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeti osztályvezetője a Pécsi Újság.hu kérdésére annyit mondott a régészeti munkálatok várható időtartamáról, hogy azt csak a feltárások elkezdése után lehet majd meghatározni. Szerinte azonban óvatos becsléssel is legalább négy hónapig kell majd dolgozniuk az egykori parkoló helyén.

„Bár arra nem számítunk, hogy mesés palotát találunk a föld mélyén, arra fel kell készülni, hogy jelentős leletanyaggal gazdagodhat a múzeum. Mind a római, mind a középkori város határa is itt húzódott ugyanis. Elsősorban ókori épületmaradványokra számítunk, hiszen tudjuk: a kétezer éves város egykori utcája húzódott a mai Kossuth tér területén, s ezek mentén épületek álltak" - mondja az osztályvezető.

Ki építi?

A közvélekedéssel ellentétben a mélygarázst nem a város önkormányzata építteti, hanem egy magáncég, amely a munkálatok költségét a majdani parkolódíjak fejében vállalja: az osztrák WIPARK Ag. Budapesten és Bécsben több tucat hasonló komplexumot épített már. A téren jelenleg a burkolat felszedését végzik, s március végéig támfallal veszik körbe a majdani garázs területét. Áprilistól lesz a régészeké a terep.

A beruházó is tisztában van vele, hogy a múlt értékei akár borsot is törhetnek az orra alá. A menedzsment, mint megtudtuk, attól tart, hogy a munkálatok az előzetes elképzelésekhez képest késést szenvedhetnek. A szerződés szerint ugyanis egy, de legfeljebb hat hónapjuk van a régészeknek az ásatásokra - a beruházó ezzel szemben (a hidegebb évszakok közeledte miatt) már augusztusban nekiállna az érdemi építkezéseknek.

Nagy Erzsébet szerint ez azonban csak a legoptimálisabb esetben lehet így, a határidő is csúszhat, ha valóban szenzációs kincsek kerülnek elő a föld alól.

Mivel a terület minden bizonnyal gazdag régészeti anyagot rejt, az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a beruházó végül nem fogja megvárni azt az időpontot, amíkor a régészek végleg levonulnak a munkaterületről: Nagy Erzsébet is valószínűnek tartja, hogy a tér egyik végében még az ásatásokat végzik majd, amikor másutt már elkezdik a munkások az építkezést.

Az érintettek egyelőre abban bíznak, hogy minden az előre meghatározott szoros ütemterv alapján zajlik majd. Ha ez mégsem így lenne, a késés pluszköltségeket ró a beruházóra, s könnyen előfordulhat az is, hogy nem tudja átadni a komplexumot 2009 nyarán a térfelszín kialakítóinak. 2010 január 1-ig ugyanis a teret az EKF egyik kulcsprojektje kapcsán teljesen meg kellene újítani, s belvárosi parkot kellene itt létrehozni.

Kép és szöveg: Korb Zoltán