Híd- ás útépítés Mohácsnál: jövő csütörtöktől már a kivitelezőké a munkaterület

2024. szeptember 20. péntek 11:08

Híd- ás útépítés Mohácsnál: jövő csütörtöktől már a kivitelezőké a munkaterület

Szeptember 26-án, azaz jövő csütörtökön kerül sor a munkaterület átadás-átvételére Mohácson, a híd és a hozzákapcsolódó úthálózat kivitelezésének nyitányaként, tájékoztatta lapunkat Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője.

 

 

A beruházás történetében mérföldkőnek számító eseményre a Selyemgyár Kulturális Negyedben kerül sor. 

A nemzeti oldal politikusa hozzátette, a  gyakorlatban ez annyit jelent, hogy megkapja a területet a Duna Aszfalt Zrt, a kivitelező kiválasztást célzó közbeszerzési eljárás nyertese, azaz ezt követően már náluk pattog a labda.


 

Amint az ismert, a kormány 389 milliárd 300 millió forintot biztosít 2024-2031 között a mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat megépítésére.

Ebben az esztendőben kétmilliárd, jövőre ötven, 2026-ban száz-, 2027-ben nyolcvan-, míg 2028-ban száztízmilliárd forint áll majd rendelkezésre, a további milliárdok pedig 2029-ben. Az utómunkálatokra, engedélyeztetésekre és egyéb kiadásokra a beruházás befejezését követő két esztendőben száz- százmillió forint érkezik a központi költségvetésből.


A gigantikus beruházás lapunk értesülései szerint az évből évből még hátralévő hónapokban a felvonulási területek, logisztikai központok kialakításával kezdődik, ahol az építkezéshez szükséges gépeket, anyagokat tárolják majd.

 

Szintén az előkészítés része a szerviz- és terelőútvonalak kialakítása, hiszen a forgalomnak a kivitelezés során is haladnia kell, valamint gondoskodni kell a munkások elhelyezéséről, szállításukról, a megfelelő munkakörülményeik kialakításáról.

A kivitelezőnek, a Duna Aszfaltnak összesen ötven hónapja van a beruházás megvalósítására.

Az építkezést három szakaszra határolták: a csatlakozó úthálózat kialakítása a szigeti oldalon, illetve a városi oldalon, valamint maga a híd megépítése. A szakaszok nem időbeli periódust jelölnek, az építkezések mindenütt lényegében egyszerre kezdődnek meg.

Az első, látványos munkálatok az 57-es főút M6-os autópályától Mohácsig, az újvárosi körforgalomig vezető részén várhatók az időjárás alakulásának függvényében jövő év elején. Kétszer kétsávos, osztott pályás főúttá építik, arra le- illetve felhajtani kétsávos turbó körforgalomban lehet majd.

Erre mindössze 21 hónapja lesz a kivitelezőnek, azért, hogy a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára, 2026-ra már befejeződjön az építkezés a csatatér északi peremén, s munkagépek, forgalmi korlátozások ne zavarják a közlekedést, a méltó emlékezését.

A teljes beruházás illetően a munka dandárja 2026 és 2028 között érkezik el, ebben a három esztendőben a városi, a szigeti oldalon is dolgoznak majd, s közben persze maga a híd is épül.

M. B.