Lezárult egy korszak: bezárt az Iparos Kisvendéglő, ahol Krúdy is jól érezte volna magát

2017. december 02. szombat 15:10

Lezárult egy korszak: bezárt az Iparos Kisvendéglő, ahol Krúdy is jól érezte volna magát

Videó! Nemrég lehúzta a rolót Pécs egyik legismertebb étterme, az elmúlt évtizedekben nagy hírnévre szert tett Iparos Kisvendéglő. A vendéglátóegység bejáratán olvasható rövid tájékoztatás szerint az étterem november elsejétől tart zárva, és köszönik a vendégek megtisztelő bizalmát.

Közel harminc éve, 1988-ban adták át a Rákóczi úton az Iparosházat, amely - a nevéhez illően - tizennégy szakembernek adott otthont a kezdetekben. Az épület déli oldalán nem sokkal később megnyílt az Iparos Kisvendéglő, amelynek városszerte ismert és elismert vezetője, Fischer János méltán lehetett büszke az általa irányított egységre, hiszen számos rendezvénynek, esküvőnek, üzleti összejöveteleknek, baráti társaságok találkozóinak, irodalmi esteknek adott otthont az évek folyamán. És akkor még nem is beszéltünk a finomabbnál finomabb ínyencségekről.

A törzsvendégek közé számított hosszú időn keresztül a Hetedhéthatár című közérdekű magazin szerkesztősége is. Trebbin Ágost egykori neves pécsi helytörténész így méltatta egyik írásában a helyet: „Az Iparos Kisvendéglőt nagyon sokan úgy ismerik városszerte, mint a Hetedhéthatár Pilvax Kávéháza. János, a főnök igen büszke erre a megtisztelő címre. A „B terem" falán, a legszembetűnőbb helyen ott függ az újság főszerkesztőjének, Katalin asszonynak szeretettel és kedves humorral átszőtt köszönő levele..."

Ahogy az étterem vezetője mondta: „Nekünk az egyáltalán nem teher, ha a vendéglő tele van vidám, zajos vendégsereggel. Ilyenkor van hangulata egy igazi vendéglőnek." Vagy ahogy Trebbin Ágost megfogalmazta: „Az Iparos Kisvendéglőben Krúdy Gyula, a nagy magyar író és kisvendéglő-szakértő is jól érezné magát."

A csaknem harminc év után bezárt vendéglátóegység jövője bizonytalan. Sikerült elérnünk Fischer Jánost, aki elárulta, hogy az utóbbi időben sajnos megcsappant a forgalma, ráadásul a nála dolgozó szakácsok egymás után távoztak külföldre, s megfelelő szakembert nem tudott találni a pótlásukra.

Kérdésünkre elmondta, még nem tudja, ki fog-e nyitni újra a jövőben, de szavai hangsúlyából sejthető volt a válasz.

Végezetül álljon itt egy közel háromperces videó 2009-ből, abból az időből, amikor még sokan keresték fel a vendéglőt egy-egy finom pecsenye vagy baráti találkozó miatt, s ahol sokszor késő éjszakáig mulathatott a vendégsereg.




 

 

 

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva